Hale chłodu i mroźni przeznaczone są m.in. do długotrwałego magazynowania warzyw, owoców, mięs, ryb i ich przetworów w kontrolowanej – odpowiednio niskiej – temperaturze. Z konieczności utrzymania rygoru temperaturowego przy projektowaniu i budowie obiektów przeznaczonych na chłodnie należy zastosować materiały i elementy budowlane, które cechuje nie tylko odpowiednia izolacyjność termiczna, lecz także szczelność gazowa. Podczas realizacji tego typu hal trzeba zatem zapewnić najwyższą jakość i dokładność wykonania przegród budowlanych zapewniających utrzymanie odpowiednich parametrów cieplno-wilgotnościowych.
Hale chłodni, w tym m.in. sortownie owoców i warzyw czy magazyny mięs i przetworów mięsnych, powinny spełniać szereg kryteriów techniczno-użytkowych. W halach chłodni często zachodzi odwrócony proces transportu ciepła i wilgoci przez przegrody budowlane z uwagi na niższą temperaturę wewnątrz względem środowiska zewnętrznego. W związku z tym budowę tego typu obiektów powierzyć należy specjalistom, którzy świadomi procesów z zakresu fizyki budowli zapewnią właściwe zaprojektowanie przegród budowlanych. Kolejnym zagadnieniem, które w projektowaniu hal chłodni stanowi dla nas istotną kwestię, jest łatwość mycia i dezynfekcji wszelkich powierzchni chłodni.
Nasi doświadczeni projektanci i inżynierowie przy tworzeniu hal chłodu i mroźni uwzględniają wszystkie te wymogi, proponując inwestorom najlepsze, a przy tym ekonomiczne rozwiązania.
Mamy wieloletnie doświadczenie w generalnym wykonawstwie inwestycji nie tylko hal magazynowych i przemysłowych, lecz także chłodniczych. Do tej pory zajmowaliśmy się m.in. rozbudową sortowni owoców oraz stworzeniem hali magazynowej – chłodni beztlenowej owoców dla ELITA Grupa Producentów Owoców oraz budową chłodni dla Warszawskiego Rolno-Spożywczego Rynku Hurtowego S.A.